Hét goede voornemen voor 2020: regelmaat

  • Berichtcategorie:Training Tips
  • Leestijd:3 minuten gelezen
Je bekijkt nu Hét goede voornemen voor 2020: regelmaat

Na jaren vele wielrenners te hebben gecoacht, kan ik nu met zekerheid zeggen dat er één ding is dat succes verzekerd voor elke sporter en dat is regelmaat. Daarom is wat mij betreft voor 2020 hét goede voornemen, regelmaat in training, regelmaat in herstel en regelmaat in testen.

Het is een open deur, tenminste zo voelt het wel. Natuurlijk is regelmaat belangrijk, daar zal niemand aan twijfelen. Waarom dan toch de schijnwerpers op het zorgen voor regelmaat?

Waarom regelmaat écht zo belangrijk is

Het CDC schrijft in het rapport: Physical Activity and Health: A Report of the Surgeon General, dat de effecten van je training, zoals het efficiënter gebruik van vet als brandstof, een hogere Vo2Max en omslagpunt en toename van wattage per kilogram lichaamsgewicht, zichtbaar worden na een aantal weken van consistent trainen. Als je vervolgens stopt met trainen of je trainingsomvang drastisch verminderd, is het effect na twee weken verminderd en na twee maanden mogelijk verdwenen.

Regelmaat als voornemen voor 2020

Fietsen, hardlopen, triathlons eigenlijk alle sporten zijn in de afgelopen jaren enorm gegroeid. De industrie speelt er goed op in met allerlei gadgets, apps, materiaal, kleding en ga zo maar door. Het lijkt bijna alsof het bijna niet meer mis kan gaan, zolang je maar de juiste spullen aanschaft of een (voormalig) topsporter als coach inhuurt.

Duursport lijkt steeds meer maakbaar door je te conformeren aan hypes, virtuele races en machines. De realiteit is: de enige machine waar het om draait, de motor waar je het uiteindelijk mee moet doen, is je eigen lijf. En dat lijf gaat alleen maar harder, sneller en beter functioneren als je het 1) regelmatig prikkelt en 2) planmatig traint (geperiodiseerd).

De enige manier om beter te worden in je sport is dus trainen, meten, de juiste brandstof erin en op tijd herstellen. En dat alles met de juiste regelmaat. Oftewel, houd je aan je schema! Het maakt niet uit of je doel een meerdaagse fietstocht in de bergen, een triathlon finishen of je snelheid verbeteren is. Het lukt alleen als je consistent traint. Best logisch, toch?

Onze tips voor regelmatig trainen

Wij van The Cycling Academy vinden het belangrijk om goede schema’s te maken die passen bij het individu. Daarom houden wij rekening met de sport historie, blessures, ambitie en mogelijkheden. Wij doen ons beste om haalbare schema’s te maken, maar dit heeft alleen zin als onze atleten de discipline kunnen opbrengen om regelmatig te trainen. Die regelmaat, de focus op het doel en de discipline die daarbij hoort, is iets waar we je in zullen stimuleren, maar we kunnen het niet van je overnemen.

Daarom een paar tips voor consistent trainen:

  1. Plan je macro en je micro schema. Weet hoe je weken en maanden eruit zien!
  2. Give yourself a break! 100% volbrachte trainingen is als je een amateur bent lastig. Als je zo rond de 80% van je planning per week scoort, doe je het goed.
  3. Begrijp waarom je een training doet. Wat is het doel van deze training en hoe past deze in een groter plaatje? Niets is frustrerender dan te trainen om het trainen.
  4. Als je weinig tijd hebt.. Gewoon starten! Ook als je geen zin hebt, of niet fit bent.. Start en bepaal na ongeveer 10 minuten of je doorgaat of stopt.

Heel veel succes en nog belangrijker: geniet ervan!